Αύξηση των αστέγων και απόρων στη Θεσσαλονίκη

Αύξηση των αστέγων και απόρων στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 13139/16.03.2011 

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Δραματική αύξηση παρουσιάζουν οι άστεγοι και οι άνεργοι συμπολίτες μας στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Εκατοντάδες είναι τα αιτήματα σε καθημερινή βάση από απόρους και αστέγους για παροχή κάθε είδους βοήθειας. Ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε δραματικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι το γεγονός, ότι η λίστα των δικαιούχων του κοινωνικού παντοπωλείου, που διαθέτει ο δήμος έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Αύξηση σημειώνεται και στον αριθμό των αστέγων στα όρια του δήμου.

Η έκρηξη της φτώχειας και η εγκατάλειψη που νιώθουν αυτές οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, πρέπει να ενεργοποιήσουν τους αρμόδιους και να λάβουν έγκαιρα μέτρα, έτσι ώστε να εξευρεθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό. Εν έτει 2011 αρκετοί συνάνθρωποί μας ζουν σε αυτοσχέδια χαρτόκουτα και στεγάζουν τις οικογένειές τους σε πρόχειρα παραπήγματα. Ο αριθμός τους αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, δεδομένης τη δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να ευαισθητοποιηθεί άμεσα και να ενεργήσει προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση των αστέγων και απόρων στη Θεσσαλονίκη;

Απάντηση Υπουργείου